avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... termen CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

termen CEDO

Buna ziua,
As vrea sa stiu cand expira termenul pentru depunerea plangerii la CEDO, daca hotararea irevocabila a fost pronuntata pe 11 februarie 2009?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 13 Mai 2011
In termen de 6 luni de la data la care a devenit irevocabila, deci de la 11 februarie 2009. In cazul in care nu primiti motivarea in termen util, promovati recursul la CEDO cu o motivare "estimata", precizand ca nu a fost inca redactata motivarea deciziei recurate.
Potrivit prevederilor art 26 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, amendata prin Protocoalele nr. 3, 5 si 8, ratificata de Romania prin Legea nr 30 / 1994, Curtea a nu poate fi sesizata decat dupa epuizarea cailor de recurs interne, asa cum este stabilit conform principiilor de drept international general recunoscute si intr-un termen de 6 luni, incepand cu data deciziei interne definitive.
Indiferent de natura procesului ( penal, civil, comercial, contencios administrativ, etc.) care s-a finalizat, Curtea Europeana a Drepturilor Omului ( C.E.D.O. ) nu poate fi sesizata de persoana care se considera victima unei incalcari a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului decat in termen de 6 luni, calculate de la data pronuntarii ultimei hotarari judecatoresti pronuntate de instanta nationala ( decizia instantei de recurs).Cu alte cuvinte, dupa momentul epuizarii cailor de recurs interne, persoana lezata prin hotararea pronuntata de ultima instanta de judecata, trebuie ca in termen de 6 luni sa formuleze cererea si sa sesizeze in scris C.E.D.O.
Buna ziua.
Termenul de 6 luni se calculeaza si de la data la care ati intrat in posesia respectivei hotarari irevocabile. Ca avocat care am lucrat la CEDO, pot sa va spun ca exista plangeri depuse si dupa 2-3 ani de la pronuntare, si care au fost acceptate de catre Curte, pentru ca redactarea hotararii s-a facut extrem de tarziu. Practica CEDO este in acest sens in favoarea justitiabililor.
Intrucat pana acum cateva zile legea nu prevedea comunicarea hotararilor de recurs, data luarii la cunostinta a hotararilor se putea face cu nr. de inregistrare a unei cereri depuse la instanta in vederea comunicarii hotararii.
Saptamana trecuta, legea interna s-a modificat, astfel incat s-a instituit si obligatia de comunicare a hotararilor date in recurs. Asa incat puteti sa calculati termenul de 6 luni de la data postei inscrisa in stampila care se va afla pe exemplarul care vi se va comunica.
Nimeni nu va impiedica insa, daca doriti, sa faceti deja plangerea, urmand sa o completati dupa ce primiti hotararea.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
d-na avocat ralu21 va rog frumos sa-mi spuneti si mie care este actul prin care s-a instituit obligatia comunicarii hotararilor din recurs. nu interpretati gresit va rog, dar nu am cunostinta de acest act si sunt interesata. va multumesc
pct. 10 din din Legea 276/2009 publicata in MO pe 13 iulie, care introduce art. III: " Hotararile judecatoresti irevocabile se comunica partilor".

Gasiti legea aici:
[ link extern ]

Cu stima,

Alte discuții în legătură

Cerere dosar cedo - termen de depunere afd17 afd17 Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pentru a trimite un dosar la CEDO,exista o perioada limita de timp intre pronuntarea hotararii definitive si irevocabile ... (vezi toată discuția)
Cai de atac ignat_rodica ignat_rodica unde putem sa ne adresa impotriva unei hotarari judecatoresti devinitiva si irevocabila care a trecut si prin galea extraordinala(contestatie in anulare),care ... (vezi toată discuția)
6 luni termen cedo raportat la momentul prezent ContSters83715 ContSters83715 in noiembrie 2010 instanta de recurs la litigii de munca ( CAB) s-a prnuntat in condica... in ianuarie 2011 am xeroxat sentinta civila d recurs care nu se ... (vezi toată discuția)